Literatuur

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de angst van opgroeiende mensen met een autismestoornis om ouders te moeten missen.

 ISBN: 9789088501005
 Uitgeverij. SWP Amsterdam
 
 
Elsa houdt erg van haar ouders. Omdat ze autisme heeft is het lastig voor haar om de mensen om haar heen te begrijpen. Ze heeft het niet altijd makkelijk.
Elsa gaat op zichzelf wonen. Op een dag schiet er een heel vervelende gedachte door haar hoofd: wat als haar ouders ziek worden of wat als ze doodgaan? Elsa is helemaal van slag en moet er veel aan denken. Hoe moet dat nu opgelost worden? 
Een schrijfprogramma voor kinderen met autisme
 
 

cover Aap-zee-koe 2

 

 

"Een schrijfprogramma voor kinderen met autisme"

Anke van den Acker - Kobe Vanroy Autisme Centraal

ISBN: 978-94-62670-11-2 

Uitg. EPO, Berchem 

 

 

Leren schrijven gaat niet altijd vanzelfsprekend voor een kind met autisme. Verschillende motorische vaardigheden worden immers gecombineerd met cognitieve uitdagingen. Dit programma, gebaseerd op de Autisme Centraal .

 

Dit boek geeft ideeën en tips die rekening houden met het autistisch denken. Aan welke voorwaarden moet een kind met autisme voldoen om te leren schrijven? Hoe verhelder je de zithouding of de pengreep? Wat met kinderen die het moeilijk hebben om hun blad juist te positioneren? Hoe visualiseer je een beweging? Dit schrijfprogramma  geeft een autismevriendelijk antwoord om het schrijvende kind te ondersteunen.

 

 

Omslag

 

 

Het autistische brein

geschreven door Temple Grandin &  Richard Panek

ISBN10  -  9057123878

Temple Grandin is een van ’s werelds bekendste volwassenen met autisme. In Het autistische brein doet zij verslag van het autismeonderzoek, mede aan de hand van scans van haar eigen brein. 

Zij houdt een pleidooi voor het onderkennen van de enorme impact die zintuiglijke ervaringen hebben op mensen met autisme, en de sociale of emotionele problemen die ze daardoor ondervinden. Ze is er fel op tegen dat mensen getypeerd worden op basis van een etiket uit de DSM.

Grandin verlegt de gebruikelijke focus op tekortkomingen van mensen met autisme naar hun sterke kanten. Temple Grandin heeft bijvoorbeeld veel profijt van haar oog voor detail, denken vanuit dieren in de veehouderij, en bottom-up aanpak van problemen en projecten.

Dit boek biedt een nieuwe kijk op de wereld om ons heen, en op onszelf. Het is een eye-opener voor mensen met autisme, voor hun partners, ouders en andere familieleden, voor docenten, hulpverleners, therapeuten en artsen.    

 

Wat is er toch met KOBUS?

getekend door David Barth
en geschreven door Inge Barth-Wagemaker

ISBN-13: 978-90-77219-46-1

Dit boek gaat over Kobus. Hij is een lieve rattenjongen, maar ook een beetje een aparte snuiter. Kobus heeft autisme en gedraagt zich daarom vaak anders dan andere ratten. De meeste ratten om hem heen vinden dit moeilijk te begrijpen. Gelukkig heeft Kobus twee goede vrienden, die het juist wel leuk vinden dat Kobus anders is dan de meeste ratten.

David Barth (1998) heeft het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Toen hij heel jong was, begon hij met tekenen. Dit tekentalent gebruikt hij in dit boek om uit te leggen wat het voor hem betekent om autisme te hebben. In ’Wat is er toch met Kobus?’ laat David in een getekend verhaal op een humoristische manier zien, hoe het is om te leven met autisme. Daarnaast bevat dit boek relevante informatie en praktische tips.
Als extra is een twintigtal pictogrammen als ijskastmagneten bijgevoegd, om ‘samen met Kobus’ de dag te plannen.

 

TIP: http://davidbarth.tumblr.com/ ECHT, de moeite waard!

 

 

Slim maar 

Help adolescenten hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken

schrijvers: Richard Guare, Peg Dawson en Colin Guare 

 Uitgever: Hogrefe Slim maar … Pubereditie van Richard Guare, Peg Dawson en Colin Guare is de opvolger van de bestseller Slim maar … uit 2009.

In deze Pubereditie van Slim maar … laten Guare en Dawson zien wat ouders en professionals kunnen doen om oudere kinderen en adolescenten te helpen bij het versterken van hun executieve functies. Aan de hand van bewezen effectieve strategieën en met behulp van talloze activiteiten, voorbeelden, werkbladen en oefeningen kunnen professionals en ouders direct aan de slag om voor elke puber specifieke actieplannen op te stellen.